Bezoekregels

Voor ouders gelden geen bezoektijden op de afdeling

Bezoek is de hele dag welkom, maar omdat wij de rust op de afdeling ( en voor de kinderen) willen waarborgen, mogen er maximaal 2 personen per kind aanwezig zijn. (2 ouders of 1 ouder en 1 bezoeker) Bezoekers mogen elkaar eenmalig aflossen. Wij raden meestal aan om het bezoek te laten kijken vóór de verzorging, zodat je tijdens de verzorging en voeding alle aandacht en tijd voor je baby hebt;

U bent verantwoordelijk voor de (hand) hygiëne van uw bezoek.

Verder vragen wij u en uw bezoek om de privacy en de rust van de andere kinderen te respecteren. Het is dus niet de bedoeling om bij andere kinderen te gaan kijken, en dat bezoek op de gang blijft staan en door de ramen kijkt.
Overdag is de afdeling vrij toegankelijk, vanaf 2100 ’s avonds tot 700 ’s morgens alleen toegankelijk via een afdelingspasje dat u gratis ter beschikking gesteld wordt. Bij het  niet inleveren van dit pasje na ontslag worden er kosten in rekening gebracht.

Kinderbezoek

Wanneer U meerdere kinderen hebt, kunnen deze mee op bezoek komen om hun nieuwe broertje of zusje te zien. Ze mogen niet ziek of verkouden zijn. Zijn broertjes of zusjes recentelijk in contact geweest met een kinderziekte (zoals 5e of 6e ziekte, waterpokken, krentenbaard, enz.), overleg dan eerst met de verpleegkundige;  U blijft zelf  verantwoordelijk voor uw kinderen en dient ervoor te zorgen dat ze  niet gaan rondlopen of apparatuur gaan aanraken. Kinderen tot en met 12 jaar die niet tot het gezin behoren zijn helaas niet welkom op de afdeling, de kans op overbrengen van kinderziektes is hierbij reëel.

Bij calamiteiten kunnen ouders en bezoek gevraagd worden om de afdeling te verlaten!

Aandachtspunten

Omdat de baby’s op de neonatologie kwetsbaar zijn is hygiëne uiterst belangrijk, daarom onderstaande maatregelen:

Handhygiëne:


Bij het betreden van de afdeling, in de sluis:

  • Verwijdert u alle hand- en polsjuwelen.
  • Moeten de handen tot en met de onderarmen gewassen worden met water een zeep. Goed drogen hierna!
  • Houd hierna de onderarmen vrij van kleding.
  • •Bij binnenkomst op de unit (zowel I.C./H.C. als M.C.) moeten de handen gedesinfecteerd worden. Bij handendesinfectie is het belangrijk om voldoende desinfectans te gebruiken, alle onderdelen van de handen goed nat te maken hiermee en te wachten tot de handen volledig droog zijn alvorens u schoon materiaal of uw kindje aanraakt.
  • Vóór elk contact met de baby is het belangrijk om de handen opnieuw te desinfecteren.
Bij verluieren:

De luierzone is onhygiënisch omdat er bacteriën inzitten die de kinderen erg ziek kunnen maken. Het is heel belangrijk om tijdens het verluieren zo weinig mogelijk andere lichaamsdelen en materialen aan te raken en zeker uw kindje geen fopspeen te geven. Vraag eventueel een tweede persoon om de baby te troosten of geef het speentje op voorhand. Leg de vieze luier meteen op de weegschaal of desnoods aan het voeteneinde van de couveuse. Ga na het verluieren de handen meteen wassen. Als u nadien de luier nog eens vastneemt om te wegen of hem weg te gooien, moet u hierna weer meteen de handen wassen met water en zeep.

  • De verzorgingskar is onze schone werkplek, hier mogen geen persoonlijke voorwerpen zoals een mobiel opgelegd worden. Hiervoor is de onderste lade voorbehouden.
  • Als er iets op de grond valt, kan dit niet meer bij de baby gebruikt worden. Gooi kleertjes, knuffels of lakentjes in de was, gooi materiaal in de vuilbak, kook de speen opnieuw uit, enz. Wanneer u spulletjes van de grond opraapt, is het ook belangrijk om nadien weer de handen te wassen met water en zeep.
  • Een mobiele telefoon is alles behalve schoon. Gebruikt u de mobiel terwijl u bij uw kindje bent, vergeet dan niet telkens uw handen te desinfecteren vóór en na elk gebruik. Bijvoorbeeld: wanneer u 3 maal in 5 minuten een berichtje beantwoordt of leest, moet u 6 maal de handen desinfecteren.
  • Handen wassen met water en zeep na het snuiten van neus, hoesten, niezen of wrijven door haren.
  • Uw kind is uw dierbaarste bezit en u doet er alles aan om hem of haar te beschermen. Wij vertrouwen erop dat u onze hygiëne maatregelen goed toepast. Uw bezoekers zijn vaak zodanig onder de indruk van onze afdeling, van alle geluidjes en van uw kindje dat zij vergeten hoe belangrijk de handhygiëne hier is. Wij raden dan ook erg af om uw bezoek met de handen in de couveuse te laten. Broertjes en zusjes van onze patiëntjes mogen dit wel als zij zelf ook heel goed hun handen gewassen en gedesinfecteerd hebben. Als bezoekers, en zeker kleine kinderen, niezen, verkouden zijn of ziek zijn is het beter dat zij even niet mee op bezoek komen tot zij helemaal genezen zijn. Indien u zelf verkouden bent of een koortslip heeft, vragen wij u een mondmasker te dragen.
Kolfapparaat:

Indien u het kolfapparaat van de afdeling gebruikt dient u dit vóór en na gebruik te desinfecteren. U kunt hiervoor een desinfecterend doekje nemen of vragen aan de verpleging. Let op: draag hiervoor handschoenen om uw handen te beschermen. Denk bij het desinfecteren zeker aan alle oppervlakken die u aanraakt bij het bedienen van het apparaat. Plaats het kolfapparaat ook nooit op de grond. Denk eraan om voor het kolven uw handen goed te wassen.

Kangoeroestoelen

Wanneer u gaat buidelen met uw kindje, is het belangrijk dat de stoel vóór en na gebruik gedesinfecteerd wordt.

Kussens

U mag (borst)voedingskussen nemen op de kast. Belangrijk hierbij is wel dat elk kindje zijn eigen hoes gebruikt. Deze kunt u vragen aan de verpleging. Wanneer u het kussen opruimt, vragen wij u om de hoes weer in de was te gooien.

  • •De baby’s krijgen dagelijks schone lakens, of op zijn minst de onderlaag. Het is ook de bedoeling dat eigen lakens of luierdoeken vervangen worden. Dekentjes die boven op het laken liggen mogen max. 1 week blijven liggen. Hou hier rekening mee als u graag zelf lakentjes of dekens meebrengt. Onze patiëntjes krijgen ook dagelijks schone kleren aan. Als u zelf te weinig kleren of beddengoed (bij) heeft, kan dit van het ziekenhuis gebruikt worden. 
mobiele telefoon
  •  Op onze afdeling mag U alleen de mobiele telefoon meenemen als deze niet is verbonden aan het 3-4-5G netwerk, hij moet dus op de vliegtuigmodus of uit staan. Dit i.v.m. de  mogelijke negatieve gevolgen die deze straling op onze medische apparatuur kan hebben
Deze regels zijn zeer belangrijk voor u als ouder maar ook voor uw bezoekers. Maak hen hier bewust van. Bezoek dat voor de eerste keer komt, neemt u best zelf mee vanaf de sluis. Zo kunt u hen tonen waar ze hun jas en tas moeten opbergen en was samen met hen de handen.


 

Sluit de enquête