De meest voorkomende ziektebeelden

Hyperbilirubinemie (geel zien)

Pasgeborenen kunnen in de eerste dagen na de geboorte geel zien. De medische naam hiervoor is 'icterus'. Dit geel zien ontstaat door onrijpheid van de lever die nog niet in staat is de galkleurstof uit te scheiden.

De galkleurstof (of bilirubine) wordt gevormd bij de verhoogde afbraak van rode bloedlichaampjes, zoals dat normaal bij iedere pasgeborene gebeurt.
Het gevolg is dat het gehalte van deze gele galkleurstof in het bloed verhoogd wordt, waardoor de huid een gele kleur krijgt. Op zich is dit niet erg en het gaat vanzelf weer over. Na enkele dagen tot een week rijpt de lever en is deze dan in staat de galkleurstof uit te scheiden.

Wanneer het geel zien sterk toeneemt, wordt fototherapie gestart.

Dit is een behandeling om een te hoog bilirubinegehalte te voorkomen. Onder invloed van lichttherapie neemt de gele kleur af. Het bilirubine wordt door het licht afgebroken en kan het lichaam verlaten via de urine en de ontlasting. De kinderen worden bloot onder de lamp gelegd om een zo groot mogelijk gedeelte van de huid met het licht in aanraking te laten komen. Ter bescherming van de ogen wordt een klein brilletje aangebracht. Tijdens de fototherapie wordt regelmatig bloed afgenomen om het effect te meten. De duur van de behandeling hangt af van deze bloeduitslagen.

fototherapie3
Hypoglykemie (lage bloedsuiker)

Uw baby is opgenomen vanwege lage bloedsuikers. De medische benaming voor lage bloedsuikers is hypoglykemie.

Suiker (glucose) is een belangrijke energiebron voor het lichaam. Vóór de geboorte krijgt het ongeboren kind continu glucose via de moederkoek. Direct na de geboorte wordt deze continue glucosetoevoer via de moederkoek abrupt gestopt. Dit betekent dat het kind zelf de bloedsuikers op peil moet houden. Deze aanpassing levert soms problemen op voor de pasgeborene, vooral bij baby’s met weinig reserves of bij baby’s met meer energiebehoefte, dat wil zeggen:

 • een baby die te licht is voor het aantal zwangerschapsweken (dysmaturiteit)
 • een baby die vóór de 37ste zwangerschapsweek geboren worden (prematuriteit)
 • een baby die een moeilijke start heeft na geboorte 
 • een baby met een infectie
 • een baby van wie de moeder suikerziekte(diabetes mellitus) heeft    
Verschijnselen

In de meeste gevallen zijn er geen uiterlijke kenmerken (symptomen) van lage bloedsuikers.
Soms zijn er de volgende symptomen:

 • trillerigheid
 • overprikkelbaarheid
 • kreunen
 • weigeren van de voeding of slecht drinken
 • slap aanvoelen
Onderzoek

Bij uw baby wordt regelmatig bloed afgenomen om de bloedsuikerwaarden te bepalen. Dit gebeurt door een hielprikje, meestal vlak voor de voeding.

Behandeling

Afhankelijk van de bloedsuikerwaarden zal de kinderarts een behandeling instellen:

 • bij-voeding wanneer u borstvoeding geeft
 • een infuus om extra glucose toe te dienen
Sucrose toediening

Voordat we bij uw baby een sonde of infuus inbrengen of een ingrijpende handeling uitvoeren, geven we hem of haar eerst sucrose. Dit is een suikeroplossing die dient om pijn en/of stress te verminderen. Het toedienen hiervan (via de mond) heeft geen bijwerkingen. Bij kinderen die moedermelk krijgen, geven we de voorkeur om dit te geven. Moedermelk zou hetzelfde gewenst effect hebben.

Sluit de enquête