Family Integrated Care (FI)

Ontwikkelingsgerichte zorg

Op de afdeling neonatologie liggen zowel baby`s die veel extra zorg nodig hebben als ook minder zieke baby`s. We doen er alles aan om jullie als gezin bij elkaar te laten zijn zodat jullie sneller gewend raken aan elkaar.

De baby`s die opgenomen zijn, hebben ieder behoefte aan individuele (intensieve) zorg. Wij werken als team neonatologie met de visie Family Integrated Care (FIC). Bij FIC wordt de familie betrokken bij de zorg voor de patiënt. FIC houdt in dat we op onze NICU - naast goede zorg voor onze patiënt- ook goede zorg aan zijn of haar ouders verlenen. Dit vinden wij belangrijk; dat iedereen zorg krijgt op een voor hem of haar passende manier. Een opname op de NICU is voor zowel de patiënt als naaste een heftige periode. Als ouders kunt u zich machteloos voelen en de IC kan een bedreigende, indrukwekkende en onbekende omgeving voor u zijn.

Onze visie als team neonatologie is om ouders en kind zo min mogelijk te scheiden gedurende de opname, met als doel de outcome op korte en lange termijn te verbeteren, het psychisch welbevinden te ondersteunen en de hechting tussen ouder en kind te bevorderen.

De opname van uw baby is vaak een ingrijpende gebeurtenis. De opname komt meestal onverwacht, terwijl de bevalling op zich al een indrukwekkende gebeurtenis is!

Bij aankomst op de afdeling schrikt u wellicht van alle apparatuur en geluiden. De verpleegkundige, artsen, casemanager vroeggeboorte en het psychosociale team geven u alle informatie die u nodig heeft zodat u snel vertrouwd raakt met de omgeving.

Jullie, als ouders, zijn de primaire zorgverleners rondom de zorg van uw kind. We verwachten dat u veel op de afdeling aanwezig zult zijn zodat u zoveel mogelijk kunt deelnemen aan de verzorging. Hierin wordt u gecoacht zodat u vertrouwen krijgt en dit in de loop van de opname gaat overnemen. Uiteindelijk bent u als ouder de enige constante factor voor het kind. Door uw aanwezigheid en contact leert uw kind om vertrouwen te krijgen in de omgeving. Het Wilhelmina kinderziekenhuis heeft een mooi filmpje gemaakt over wat u als ouders kunt betekenen.

Deze inhoud is gedeactiveerd totdat cookies zijn geaccepteerd

Wat betekent FI-Care voor u als ouders?

 • U, als ouders, zijn de primaire zorgverleners rondom de zorg van uw kind. We verwachten dat u veel op de afdeling aanwezig zult zijn zodat u zoveel mogelijk kunt deelnemen aan de verzorging. Hierin wordt u gecoacht zodat u vertrouwen krijgt en dit in de loop van de opname gaat overnemen.
 • U mag ten alle tijden buidelen, gedurende minstens minimaal 1 uur, door beide ouders, meerdere keren per dag. Dit is erg belangrijk voor de sociaal emotionele hechting tussen u en uw kind.
 • Er is de mogelijk om naast uw kind te kolven.
 • U kunt gebruik maken van persoonlijke spullen, zodat dekentjes, lakentjes, knuffels (niet groter dan 20cm), etc. Deze moeten vooraf gewassen worden op 60 graden en minimaal 1 x per week vervangen worden.
  Buidelen of kangeroën
 • U mag gebruik maken van fopspeentjes. Deze moeten elke dag thuis uitgekookt worden! het is dan ook raadzaam om een 3e speentje aan te schaffen.
 • Omdat kinderen tussen de verzorgingsmomenten rust nodig hebben, willen ze niet gestoord worden in hun slaap. Daarom wordt er zacht en rustig gepraat.
 • Wanneer u uw baby voor de voeding in badje gaat doen, vragen wij u vriendelijk om minimaal 30 min vóór de voedingstijd aanwezig te zijn.
 • We beschikken over de volgende faciliteiten voor ouders op de afdeling: een ouderkamer waar u zich eventjes kunt terugtrekken en een kop koffie of water kunt gebruiken. Ook hangt er een TV scherm om even afleiding te vinden.
 • U kunt gebruik maken van het bezoekersrestaurant om te eten. Er mag op de afdeling niet gegeten worden naast de couveuses en in de ouderkamer.
Sluit de enquête