Ouderparticipatie/oudergesprekken

Ouder worden van een kind dat op een couveuse-afdeling moet worden opgenomen, is vaak een spannende en emotionele gebeurtenis, gevoelens van blijdschap en onzekerheid wisselen elkaar af.

Wat kunt u zelf?

We zullen u vanaf het begin zoveel mogelijk betrekken bij de zorg van uw baby. Daarom is het zowel voor u als uw baby belangrijk om zoveel mogelijk op de afdeling aanwezig te zijn. Er is helaas geen mogelijkheid om bij uw kind te blijven slapen of op de afdeling te slapen. Wij gaan u stapsgewijs begeleiden in de zorg, beginnende met de ondersteuning van uw baby totdat u de verzorging zelfstandig kan uitvoeren.

Lichamelijk contact is erg belangrijk. U zult merken dat we u daarin stimuleren. Als de conditie van uw baby het toelaat, kan dit in de vorm van het geven van borstvoeding, kangoeroeën en babymassage. Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige die uw baby verzorgt. Wilt u borstvoeding geven, dan maken we hierover goede afspraken. Als er problemen zijn bij de borstvoeding, waarbij de verpleegkundige u niet kan helpen, is het mogelijk om de lactatiekundige van de afdeling te raadplegen. Samen met haar wordt er dan gezocht naar een oplossing.

Voedingstijden/verzorgingstijden:  

Zes voedingen om
6.00 uur - 9.30 uur - 13.00 uur -16.30 uur - 20.00 uur - 23.30 uur

Zeven voedingen om:
5.30 uur - 8.30 uur - 11.30 uur -14.30 uur - 17.30 uur - 20.30 uur -23.30 uur 

Acht voedingen om:
5.00 uur - 8.00 uur - 11.00 uur -14.00uur - 17.00 uur - 20.00 uur -23.00 uur - 2.00 uur

Twaalf voedingen om:
6.00 uur - 8.00 uur - 10.00 uur -12.00 uur - 14.00 uur - 16.00 uur -18.00 uur - 20.00 uur - 22.00 uur -24.00 uur - 2.00 uur - 4.00 uur

NB: Kindjes die 12 voedingen krijgen zijn meestal klein en te vroeg geboren. Zij zitten vaker in een lichte slaap met korte periodes van diepe slaap. Gedurende de diepe slaap slaan premature baby's energie op en willen we ze niet storen. Wij gebruiken periodes van lichte slaap om de baby positief te stimuleren
(zacht aanraken, aaien, praten) zodat hij rustig wakker wordt. Dan pas starten we met verzorgen en/of kangoeroeën. Daarom is het belangrijk dat u vaak op de afdeling bent, om zo samen het juiste moment voor uw baby uit te kiezen voor zorg en/of kangoeroeën.

Wanneer u uw baby voor de voeding in badje gaat doen, vragen wij u om minimaal een half uur voor de voedingstijd aanwezig zijn.
Wanneer u alleen uw baby verschoont voor de voeding vragen wij u  om minimaal een kwartier voor de voeding aanwezig te zijn.

Het is belangrijk dat u zo veel mogelijk meehelpt bij de verzorging van uw baby. De verpleegkundigen begeleiden u daarbij zo goed mogelijk.

ouders meehelpen
ouderparticipatie
Kangoeroeën

Kangoeroeën of buidelen wordt omschreven als het huid-tegen-huid houden van de baby tegen de ouder. Bij het kangoeroeën wordt uw baby  uit de couveuse gehaald en bloot op uw blote borst gelegd. Persoonlijke hygiëne is hierbij van groot belang, sterke parfum/geuren raden we af. Kangoeroeën kan zowel door moeders als door vaders gedaan worden.

In het begin is je kind bij het kangoeroeën meestal heel wakker, ligt rond te kijken, maakt geluidjes en frummelt wat met de handjes aan je borst of borstharen. Het lijkt alsof hij/zij de omgeving wat verkent en met je wil communiceren. Na een tijdje kan het kind in een diepe slaap vallen, waarbij het zich volledig ontspant. Omdat de transfer in en uit de couveuse voor uw baby een hele activiteit is, is het wenselijk minimaal 1 uur te blijven liggen. Kangoeroeën wordt geassocieerd met positieve effecten zowel op korte als op lange termijn.

Met name:
  • een stabiele hartslag
  • een stabiel ademhalingsritme
  • behouden van een goede lichaamstemperatuur
  • toegenomen zuurstofsaturatie
  • minder periodes van apnoe's
  • Een verbeterde gewichtstoename
ouders
Oudergesprekken

Na de opname van uw kind op onze afdeling krijgt u zodra mogelijk een gesprek met een arts.
In principe wordt u op zaal steeds door de verpleegkundige bijgepraat over de dagelijkse bijzonderheden van uw kind. Wij proberen minimaal één maal per week een gesprek te plannen met de behandelend zaalarts. Tussendoor wordt u uiteraard ook bijgepraat.
Indien een gesprek met één van de artsen wenst kunt u dit doorgeven aan de verpleegkundige die vervolgens voor u een afspraak maakt.

Sluit de enquête