Algemene informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg

We werken op de afdeling volgens het principe van ontwikkelingsgerichte zorg. Het doel van  O.G.Z. is het verminderen of voorkomen van stress bij pasgeborenen. Enkele voorbeelden die we in de praktijk toepassen om stress te voorkomen:

  • Er wordt gebruik gemaakt van couveusehoezen of dekens die over de couveuse heen gelegd worden zodat er zo weinig mogelijk direct licht op de kinderen schijnt. In de baarmoeder was er voor hen ook enkel gedempt licht.

  • Er wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen (speciale kussens, handdoeken, beertjes,…) om de kinderen een goede houding te geven. We proberen de natuurlijke houding, die de baby in de baarmoeder heeft, na te bootsen door voldoende begrenzing te bieden. Hierbij is het belangrijk dat de baby de handen naar de mond kan brengen.

  • Overmatig geluid kan stress veroorzaken. Op de afdeling gaat er een knipperlicht branden indien het geluid een bepaalde grens overschrijdt. Voor een goede ouder-kind hechting is het van belang dat ouders tegen hun kind praten. De prematuur zal vanaf een leeftijd van 25 weken de stem van zijn ouders herkennen.

  • We storen de kinderen zo weinig mogelijk tijdens hun diepe slaap. Pas als we zien dat ze wakker worden of in een lichte slaap zijn, worden ze verzorgd. De verzorging gebeurt zo veel mogelijk door twee personen, waarbij het liefst een van de ouders. Hierbij ondersteunt iemand het kind terwijl de andere verzorgt. 

  • Door veel op de afdeling aanwezig te zijn leert u snel de signalen van uw baby te herkennen en hierop te anticiperen. U wordt de expert in de zorg voor uw eigen baby.