Algemene informatie

Afdeling

Intensive Care

Op de intensive care liggen pasgeborenen die continue zorg en bewaking nodig hebben. Hier is plaats voor 13 pasgeborenen.

Als uw baby op deze afdeling ligt, zal het u opvallen dat er veel apparatuur aanwezig is.
Een deel hiervan bewaakt de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed.

Ook kan met beademingsapparatuur de ademhaling ondersteund of volledig overgenomen worden. 

Wanneer u voor het eerst op de afdeling komt, schrikt u misschien van de geluiden en alarmen die deze apparaten maken. De verpleegkundige of arts kan u hierover meer uitleg geven.

Ook beschikken wij over een isolatiebox. Hier komt uw kind terecht wanneer er sprake is van een besmettelijke infectie. Deze box kan ook preventief gebruikt worden. Wanneer een pasgeborene van het buitenland (vb Leuven/Belgie) naar Maastricht komt, wordt hij/zij in deze kamer gelegd tot wij er zeker van zijn dat er geen ziekenhuisbacterie is meegekomen.

Telefoonnummer IC: 043-3874205

High Care

Op de High Care liggen pasgeborenen (meestal ouder dan 32 zwangerschapsweken en met een minimum gewicht van 1500gr) die extra zorg en bewaking nodig hebben maar waar geen intensieve zorg vereist is. Wij hebben plaats voor 5 High Care kinderen.

Op de High Care liggen de pasgeborenen meestal in een couveuse. Ze hebben vaak nog infusen om voedingsstoffen en medicijnen toegediend te krijgen. De vitale functies kunnen bij deze kinderen nog zeer labiel zijn. Het hervatten van de beademing is een reële mogelijkheid.

Om de baby's goed te kunnen observeren hebben zij meestal geen kleertjes aan. Maar wees gerust, ze hebben het lekker warm.

Telefoonnummer high care unit: 043-3876205

Medium Care

Deze afdeling is bestemd voor baby’s die direct na de geboorte nog extra observatie nodig hebben. Baby's die niet langer intensieve zorg nodig hebben, maar wel nog moeten leren drinken of geel zien (hyperbilirubinemie) waardoor ze fototherapie nodig hebben, liggen op deze afdeling.

De medium care is opgedeeld in 3 ruimtes. Eerst bevindt u zich in de centrale ruimte. Hier ziet u de werkbalie en de commodes. 

Op de medium care is plaats voor 10 baby's. Meestal liggen ze hier in een (warmte-) bedje.

Telefoonnummer medium care unit: 043-3874209

 

Kwetsbaar begin TV documentaire

De documentaire 'kwetsbaar begin' geeft een indruk van het werk van de afdeling Neonatologie. 

 

// Op MUMC.tv vindt u meer filmpjes over de afdeling neonatologie.